miercuri, 24 aprilie 2013

Mihai Parvu: "Rapid este partea frumoasa a istoriei fotbalului romanesc"


Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid a acceptat, după mulţi ani de tăcere, să vorbească pentru ProSport de semnificaţia clubului giuleştean. Astfel, s-a realizat un interviu unic, care oferă idei inedite despre semnificaţia feroviarilor în fotbalul românesc. "87 de ani în alb-vişiniu…ce vârstă frumoasă avem. Câte cluburi din România o au? Am fost deschizători de drumuri în multe lucruri şi cred că spun acest lucru fără să fiu subiectiv", începe discuţia cu preşedintele singurului club aristocratic din România. 

S-au împlinit 87 de ani de la înfiinţare…Cum vedeţi această aniversare?
Ca un nou motiv de a ne uita în viitor pentru că fiecare an care a trecut ne face şi mai încrezători pentru perioada care urmează. Mitul Rapid are un destin aparte în sportul românesc. 

Un viitor frumos? 
Noi prin excelenţă suntem optimişti. Eram optimişti când alţii doreau să ne desfiinţeze, dar acum? Anul acesta s-a întâmplat şi ca domnul Copos să aibă o decizie inspirată de a aduce doi oameni care se bucură de o simpatie aparte din partea suporterilor rapidişti. Domnul Dinu Gheorghe şi Marius Şumudică sunt doi oameni care au adus bucurie suflării giuleştene, amândoi fiind premiaţi de Clubul Aristocratic Rapid cu diploma de excelenţă şi medalii.

Cum au fost aceşti 87 de ani? 
Au fost ani şi perioade cu jucători, antrenori, conducători embleme, locomotive ale clubului, dar trăsătura definitorie a formaţiei o reprezintă suporterii. Cu mândrie şi devotament, cu spirit de sacrificiu, cu încredere în trecut, prezent şi viitor fanii vor spune mereu: Noi suntem Rapid! 

Prin ce sunt fanii giuleşteni diferiţi? 
Avem o istorie adevărată, care a curs în mod demn cu vicisitudinile soartei, dar o istorie reală, corectă, asumată. Noi nu suntem numai spectatori, ci şi actorii principali, cei care am format brandul Rapid. Am considerat că motto-ul relevant al întregii istorii a Rapidului este: "Iubirea noastră, Gloria voastră!". Cei de la Liverpool pot spune că au corespondeţi şi în România. 

Cum credeţi că sărbătoreşte domnul Copos cei 87 de ani? 
Sigur făcând calcule, de altfel necesare, iar ceilalţi dorind să obţină performanţă pentru a transforma socotelile domnului Copos în cash. 

Se poate schimba patronul giuleştean? 
Sperăm să se schimbe. Eu cred că putem asista la o mutare insipirată a domnului Copos. Aducerea celor doi, Dinu Gheorghe şi Şumudică, poate fi o lovitură măiastră. 

Totuşi, Şumudică nu are experienţă ca antrenor… 
Convingerea mea este că domnul Dinu are "ochi" la antrenori. Toţi tehnicienii care au lucrat cu dumnealui au făcut carieră, nu cred că se va înşela. Şumudică va confirma cu siguranţă. 

Şansele la titlu anul acesta? 
Avem puterea de a lua cel de-al patrulea titlu. Sintagma "suflare rapidistă" la noi chiar se concretizează. Emanăm o energie pozitivă, iar oamenii din tribune au făcut din Rapid un mod de a fi şi de a trăi. Toţi simt acest lucru când vin pe Giuleşti. Ca să luăm însă titlu ne trebuie stadionul plin, acesta este cheia de boltă a succesului. Îi rog pe domnii Copos şi Dinu să găsească o modalitate pentru a aduce fanii la stadion. Pentru noi, rapidiştii, acest club înseamnă "Ateneul fotbalului românesc". Să nu uităm că e primul stadion construit la suprafaţă şi nu în "Groapă". 

Cu ce se aseamănă Rapid prin istoria lui? 
Maestrul Dan Grigore a definit exact: "Rapidul e un Zorro". Noi am împărţit dreptate atunci când în ţară acest lucru nu exista. Toţi jucătorii Rapidului ştiu că o victorie contra rivalelor din Bucureşti ne şterge orice amărăciune, chiar de ordin personal. Rapid este partea frumoasă din istoria fotbalului românesc 

Cum se transmite acest "microb"? 
Convingerea mea este că este o moştenire de familie. Aşa cum îţi iubeşti părinţii şi ai grijă să nu-i superi şi relaţia dintre suporteri-echipă este la fel, nu ne supărăm unii pe alţii. Noi din tribună şi ei de pe gazon formăm Rapid. Suntem singurul club antebelic din România care a traversat marea schimbare din 1944 şi a rezitat. În plus, am făcut şi performanţă internă şi internaţională. Cei dinainte s-au desfiinţat şi s-au format alte cluburi. 

Cea mai mare dezamăgire? 
Ţinerea noastră în divizia B a fost artificială. Asta a fost o umilinţă la care am fost supuşi. Pe plan internaţional am avut de două ori posibilitate de a face performanţă maximă: "dubla" cu Juventus Torino din 1967, când la Bucureşti l-am avut pe Năsturescu eliminat şi eşecul din Cupa UEFA de către Steaua. Acestea au fost rateuri pe care le-am digerat foarte greu în istoria noastră. Însă ne vom lua revanşa şi generaţiile viitoare are misiunea să le remonteze! 

Se poate desfiinţa Rapid? 
Niciodată Rapid nu se va desfiinţa. Acest club este o iubire fără sfârşit! Nici iubirea noastră, nici clubul nu pot avea un capăt de linie. 80% din rapidişti sunt atraşi de Rapid prin istorie, iar asta o spune statistica. Acest lucru ne leagă şi ne uneşte. Nu ne atrag neapărat performanţele, de aceea spun că este o dragoste pură. 

Un mesaj pentru toţi giuleştenii? 
Pentru tot ce înseamnă Rapid un sincer: "La mulţi ani, cu multe satisfacţii şi bucurii" 

Iar pentru rivali… 
Le dorim să respecte legile!

Prosport, 2010

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu